Това заяви финансовият министър Симеон Дянков пред БНТ. Заради преизпълнението на приходите от НАП и митниците дефицитът за миналата година е 3 пъти по-малък от заложения. Това пък ще позволи допълнителното увеличение на някои доходи. На този етап обаче, Дянков отказа да уточни къде ще има увеличения.

Месец преди Нова година вицепремиерът обеща, че ако има достатъчно пари в бюджета, ще бъдат отпуснати коледни надбавки на пенсионерите, но това и така не се случи.

Дянков е категоричен, че настъпилата година ще бъде по-спокойна за всички. "Имаме голям фискален резерв - близо 7 милиарда лева. Това пък позволява да не ни се налага да излизаме на пазара на ДЦК с допълнителни емисии - имаме достатъчно пари във фискалния резерв", добави той.

"Знаете, че от 1 януари вече се увеличиха доходите на културните работници, в системата на здравеопазването, на образованието. Това ни дава възможност вече тази по-добра фискална база да се смята евентуално и за някои допълнителни увеличения на доходите - разбира се, в определени области", каза още вицепремиерът.
В кои области все още не се знае, защото буквално данните за консолидираната фискална програма са от вчера, уточни той.